На 24 април 2024 г. в Югозападния университет „Неофит Рилски“ Лабораторията по етнология и фолклористика към Катедрата по литература и етнология на Филологическия факултет организира провеждането на публичната лекция „Алианите в Източните Родопи“ на Мухарем Алиосман и представяне на неговата книга „Планината на Танръ“.

На събитието присъстваха преподаватели и студенти от Филологическия факултет, както и представители на културни институции от Благоевград.

В началото на своята лекция Мухарем Алиосман запозна аудиторията с хетеродоксния ислям в Източните Родопи, с обредността и философията на алианите, изградени с възгледи, близки до шиизма, но с вплетени в тях тюркски шаманизъм, християнски влияния, както и зороастрийски, будистки и юдейски учения.  

На  следващо място лекторът представи разпространението на алианството по българските земи и неговите най-изявени духовни водачи. Особено интересни за присъстващите бяха споделените лични теренни проучвания на лектора, отнасящи се до обредността на алианите. Специално внимание беше отделено на спецификата на братската общност, на свещенослужителите и символите на вярата, на ритуалите, на свещените песни („нефеси“) в съпровод на струнния инструмент „саз“ и на свещения танц („семах“).

В последната част на своята лекция Мухарем Алиосман отдели внимание на свещените празници на алианите: Невруз, Паскале, Хъдърлез, Касъм, Байрам, Ашуре и др.

Аудиовизуалното онагледяване на лекцията на Мухарем Алиосман предизвика силен интерес сред присъстващите и провокира множество въпроси и отговори, които продължиха в дълъг неформален разговор.