Първа стъпка - от учебен отдел на факултета в който се обучавам вземам данни за годишния хорариум /часовете за моята специалност и курс/ на задължителната учебна дисциплина "Спорт";

Втора стъпка - Избирам вида спорт или спортна дейност /от посочените в брошурата (сайта на ЮЗУ "Неофит Рилски"), според предварителната ми подготовка и личните предпочитания. Проверявам в брошурата или в интернет /сайта на ЮЗУ "Неофит Рилски"/ за графика на обучение и място на провеждане по избрания от мен вид спорт или спортна дейност. Вземам решение кога през седмицата ми е удобно пълноценно да участвам в учебния процес;

Трета стъпка - Записвам се на посоченото място в спортния комплекс /спортна зала/ всеки ден след 24.08.2015 г. от 9.00 до 17.00 часа или E-mail: fozs@swu.bg. за избрания от мен вид спорт или спортна дейност, като нося заверена студентска книжка или платена такса за студенти първи курс. Отбелязвам си за часа, мястото и времетраенето на занятията. Записвам имената на преподавателя и телефон за връзка;

Четвърта стъпка - Участвам активно в учебния процес по избрания вид спорт или спортна дейност, както и в провежданите спортни състезания (минимум две на семестър) за да изпълня хорариума за моята аудиторна и извънаудиторна заетост;

Пета стъпка - Запознавам се с изпитните изисквания по избрания вид спорт или спортна дейност, като в посочения от преподавателя ред се явявам на изпит. Представям студентската си книжка за нанасяне на оценката от изпита;

Шеста стъпка - Подписвам се в дневника на преподавателя за да удостоверя присъствието и активното ми участие в учебния процес и получената оценка;

Седма стъпка - В края на обучението ми правя заявка за учебната дисциплина "Спорт", през следващата учебна година.

Видове спорт

Баскетболът е игра с топка, изключително популярна сред студентите. Водещи страни в баскетбола са САЩ, Русия, Сърбия. Играта води началото си от 1891 г, когато американецът Джеймс Нейсмит, преподавател в колеж по физическо възпитание, теология и биология предлага на обучаваните новата игра. Международната федерация по баскетбол се учредява през 1932 г. (ФИБА). Баскетболът е достъпна игра за всички възрасти. Практикува се от мъже и жени. Прекрасно средство е за поддържане на добро функционално състояние. Отборът на Университета (мъже) е студентски шампион. За 2015 е шампион на играта 3х3 (стрийтбол) Женският отбор участва в студентски първенства.

Волейболът - е една от най-емоционалните, красивите и привлекателни игри. Популярна е навсякъде по света. От 1964 г - Олимпийските игри в Токио е олимпийски спорт. Волейбол се играе на открито и на закрито. Практикува се и плажен волейбол. Една от най-значимите и открояващи се особености на волейболната игра е играта от двете страни на мрежата и отсъствието на пряк контакт с противника. Волейболът се възприема с интерес и се практикува от двата пола. Националните отбори по волейбол на България се представят успешно на олимпийски, световни и европейски първенства. В Университета се подготвят отбори (мъже и жени). Волейболният отбор (мъже) от 2015 г. ще играе във висшата лига по волейбол.

Гимнастиката като спорт е позната на всички. Тя е база, основна част от движенията в много спортни дисциплини. Гимнастиката въздейства комплексно върху организма на спортуващия, развива неговата мускулатура, дихателна, сърдечно-съдова и костна системи. Формират се двигателни умения, които са в основата на правилна стойка, амплитуда, пластичност и елегантност на движенията. Чрез гимнастиката хармонично се развиват двигателните способности, възпитават се интелектуални и психически качества на личността - уравновесеност, решителност, целенасоченост, находчивост, смелост, воля за преодоляване на трудностите и други качества, приложими в ежедневието на всеки човек. Към различните форми на гимнастиката могат да се причислят спортната гимнастика, художествената гимнастика, акробатиката и др. Международната федерация по гимнастика (МФГ) е учредена през 1881 г.

Хандбал Съвременният хандбал води началото си от края на ХІХ в. Принос за появата и развитието на играта имат различни страни в Европа. През 1972 г. на Олимпийските игри в Мюнхен играта влиза в програмата на игрите. Отборите по хандбал (жени) на Университета винаги се класират сред първите в студентското първенство. Много изтъкнати хандбалистки са възпитанички на нашия Университет. Студентският отбор по хандбал /мъже/ взе сребърни медали за купата на федерацията и се състезава в държавното първенство по хандбал.

Тенисът е един от най популярните спортове. Съвременният тенис е атрактивен, емоционален и красив спорт. Практикува се на открито и на закрито. Играе се на трева, клей или изкуствени настилки. През 1876 г. се провежда първият турнир по тенис в Уимбълдън - Англия. Тенисът основателно е включен в програмата на Първите Олимпийски игри през 1896 г. в гр. Атина, Гърция. Тенисът е първата съвременна игра в България след Освобождението. Сега по света се организират редица международни турнири. Най-авторитетни от тях са откритото първенство на Австралия, на Франция, на Англия и на САЩ - така наречени "Голям шлем". Сред студентите тенисът се радва на изключителна популярност. Наред с психо-физическите качества, в тази игра културата и възпитанието се уважават както на корта, така и сред зрителите. Тенисът се превърна в един престижен спорт, чрез който студентите се забавляват и усъвършенстват своите способности. Отборите по тенис на Университета включват едни от най-добрите млади тенисисти в страната.

Тенис на маса Тенисът на маса е изключително популярна игра. Предполага се, че по-голямата част от населението на света в някаква степен се е докосвало до играта. Играе се от хора на всички възрасти. Практикува се за удоволствие, за развлечение, за емоционално възстановяване. Водещи в тениса на маса са: Китай, Япония, Корея, Швеция, и др. Тенисът на маса е любима игра не само на студентите от нашия Университет, но и на техните преподаватели. Нашите представители участват достойно в държавните и студентските първенства.

Футболът е най-популярната игра в света. Тя не се нуждае от реклама и пропагандиране. Практикува се от милиони, наблюдава се от милиарди. Англия се счита за родината на футбола. През 1855 г. е основан първият футболен клуб - ФК "Шефилд". България е известна сред футболните среди и почитателите на играта. Огромен престиж за страната е заемането на 4-то място на Световното първенство през 1994 г. в САЩ, голмайстор на което е най-известния футболист на България - Христо Стоичков. Днес се гордеем с нашия съгражданин Димитър Бербатов, футболист от световна класа. Представителният футболен отбор /мъже/ на Университета е многократен републикански студентски първенец. Успешно се представят и жените, шампионки по футзал за 2012г.

Бадминтон - вид спорт, който се радва на широка популярност по света. Предполага се, че всеки четвърти жител на планетата играе бадминтон. Като игра за развлечение и емоционално преживяване тя е подходяща за всички възрасти. Поради сравнително лекото тренировъчно натоварване, бадминтонът се приема с интерес и желание от студентите. Бадминтонът е модерен олимпийски спорт, включен в програмата на Олимпийските игри. Студентите обичат да прекарват свободното си време с играта бадминтон. Те емоционално участват както в занятията, така и във вътрешно университетските състезания.

Лека атлетика Наричат я "царицата" на спортовете. Привлекателна е, защото движенията имат естествен характер. Многообразието на дисциплини в леката атлетика я прави достъпна за всички. Чрез леката атлетика се развиват двигателните способности- кондиционни /сила, бързина и издръжливост/, координационни- пъргавина и ловкост. Ходенето и бягането са ефективно средство за здравна профилактика и поддържане на висока работоспособност.

Леката атлетика е с много добри традиции в Университета. Нашите студенти са носители на десетки медали от републикански, световни, европейски и студентски първенства. Ежегодно се провежда пролетен и есенен лекоатлетически крос.

Спортното ориентиране е популярен спорт в много страни, сред които и България. Практикува се сред природата с помощта на компас и карта. Състезанията по ориентиране се провеждат сред природата, далеч от напрежението и шума на населените места. Ориентировачът трябва да премине маршрута по най-бърз начин и да се намерят всички контролни знаци, защото от това се определя класирането в състезанието. В България този спорт се практикува повече от 50 години. Представителите на Университета винаги са в челото на класиранията на международни, републикански и студентски състезания.

Плуването е привлекателен и емоционален спорт. През 1908 г. е учредена международната федерация по плуване. Плуването се възприема благоприятно от организма на човека защото тялото се намира в хоризонтално положение, с което се облекчава дейността на сърдечно-съдовата система. Плуването и водните процедури са мощно средство за активен отдих и преодоляване на умствената и физическата умора, натрупана при ежедневната учебна дейност. В Университета отборите по плуване са носители на много златни медали от студентски първенства. Налице са добри практики в Университета за лечебно въздействие на плуването при различни заболявания.

Аеробиката е вид двигателна активност, провеждана в аеробен режим на работа с използване на елементи от техниката на различни видове. Обучението се провежда с музикален съпровод, с което се създава положителен емоционален фон, контролира се интензивността на натоварването, подобряват се координационните способности, възпитава се чувство за ритъм. Чрез физическото и емоционално въздействие на аеробиката върху занимаващия се променят силата и функциите на различните органи и системи в човешкото тяло, влияе се върху обменните процеси. Създават се позитивни предпоставки за възстановяване от умствената умора, поддържането на здравословно тегло, понижаване на стреса и тревожността.

Каланетиката е съчетание от упражнения за развиване на сила и гъвкавост, активизиращи най-големите мускулни групи, чрез фини и прецизни пружиниращи движения. Те се извършват много бавно с "тройно забавено темпо". Тези движения предизвикват съкращения на най-дълбоко разположените мускулни групи. С други думи, каланетиката ще направи фигурата ви по-стегната и стройна, а стойката по-добра.

Фитнес и бодибилдинг Фитнесът и бодибилдингът са системи за комплексна физическа подготовка. Чрез фитнес и бодибилдинг може да се постигне високо ниво на развитие на двигателните способности, повишаване функционалните възможности на различни органи и системи от човешкото тяло, а така също и психическа устойчивост. Най-често срещаните мотиви за занимания с фитнес и бодибилдинг са увеличаване обема на мускулатурата, придаване на естетическа форма и визия на тялото, повишаване на силовите, скоростно-силовите способности и силовата издръжливост.

Зимни спортове - ски и сноуборд:

Зимните спортове са привлекателни и модерни поради екстремните преживявания които предизвикват и възможността за пребиваване в най-красивите природни кътчета у нас. Обучението се организира както следва:

  • начално обучение - за студенти от всички факултети в рамките на задължителната учебна дисциплина "Спорт";
  • тренировъчен процес за напреднали и състезатели (спортно усъвършенстване;
  • като зимна спортна анимация, релаксация и активен отдих от психическото напрежение през семестъра.

Ски - Обучението ще се провежда през месеците декември, януари, февруари, март и до 15 април в гр. Банско. До започването на втория семестър учебния процес ще бъде организиран с продължителност 5 дни по 6 часа дневно, с общ хорариум от 30 ч. При наличие на сняг, първия 5-дневен курс ще бъде организиран по-рано, непосредствено след приключване на зимния семестър. След започване на летния семестър-до 15 април, обучението ще се провежда през почивните дни. Студентите могат да ползват безплатен университетски ски-гардероб или собствена ски екипировка.

Сноуборд - Модерен спорт, изящни движения, висша форма на зимна спортна анимация, изискваща смелост, воля, координация на движенията, самоконтрол и регулиране на скоростта. Особено популярен за сноубординга през последните години е стила на пързаляне - "фрийстайл" (акробатика и преодоляване на препятствия)

Записване на студенти за обучение по ски и сноуборд на посочените по-горе места или на Е-mail: fozs@swu.bg, като всички студенти следва да изпратят следната информация: трите имена, курс, факултетен номер, хорариум за учебната дисциплина "спорт" и ниво на обучение /начинаещ-напреднал/.

Водни спортове Практикуват се под въздействието на природните фактори - слънце, въздух и вода. Компенсират обездвижването, като се натоварват основните мускулни групи. Достъпни са за всички. Емоционалните преживявания са нестандартни и неповторими. Освен ветроходните яхти, от втората половина на ХХ век се наложи практикуването на спорта уиндсърф /бордсейлинг/. Основните предимства на този спорт са по-малките габарити, опростения вид и по-лекото тегло на ветрилото и дъската. Ежегодно се организира обучение в което студентите усвояват уиндсърф, водни ски, гребане и плувен маратон които се радват на голяма популярност.

Записване на студенти за обучение по водни спортове на посочените по-горе места или на Е-mail: fozs@swu.bg, като всички студенти следва да изпратят следната информация: трите имена, курс, факултетен номер, хорариум за учебната дисциплина "спорт" и ниво на обучение /начинаещ-напреднал/.

Таекуон-до (Пътят на ударите с ръце и крака" или "система от удари с ръце и крака") е вид източно бойно изкуство. През 1960 г. се отбелязва бързо разпространение и популярност на таекуон-до не само в Корея, но и в много страни по света. От 2000 г. таекуон-до е единственото източно бойно изкуство, което е и олимпийска дисциплина. Много студенти практикуват този спорт. Носители на най-престижни европейски и световни награди са студенти в нашия Университет.

Хокей на трева - Това е е олимпийски спорт, популярен сред много мъже, жени и в голям брой страни. За да се различава от хокеят на лед се нарича хокей на трева (на английски Field hockey). Отборът на университета /жени/ е носител на медали от държавни, студентски първенства и турнири.

Спортни мажоретки- Представителният състав на Университета е любим на спортната общественост. Участва редовно в провежданите първенства и турнири, като допринася за емоционалното преживяване и по-високата празничност на състезанията.

Оценяване на студентите

Обучението по задължителната учебна дисциплина "Спорт" съдейства за формиране на хармонично телосложение, развиване на двигателните способности, подобряване на физическата дееспособност, здравно функционално усъвършенстване, хармонично и комплексно личностно формиране. Чрез активната спортна дейност се противодейства на хиподинамията и стреса, изграждат са умения и отношения, които способстват за воденето на природосъобразен, физически активен и здравословен начин на живот.

Обучение по избраните видове спорт и спортни дейности има за цел постигането на спортна образованост, като необходимо условие за практикуването на добро ниво на определени спортове и активна спортна дейност и след завършване на висшето образование. По този начин се създава траен интерес към спорта, формират се обществено значими отношения и компетенции.

Критерии за оценяване - общо 40 точки.

  • овладяване на знания и спортно-техническите умения по вида спорт (спортна дейност) - до 15 точки. Оценяването е по критерии определени от преподавателя посочени в учебната програма, съобразно вида спорт (спортна дейност)
  • физическа подготвеност (годност) - до 15 точки. Определя се чрез двигателни тестове

(мъже)

Точки

Скок дължина от място (см)

Хвърляне на плътна топка 2 кг (см)

Бягане 600м. (сек)

0

до 190

до 700

над 2:30

1

191 - 200

701 - 800

2:24 - 2:30

2

201 - 220

801 - 870

2:16 - 2:23

3

221 - 230

871 - 950

2:08 - 2:15

4

231 - 240

951 - 1000

2:01 - 2:07

5

над 240

над 1000

под 2:00

(жени)

Точки

Скок дължина от място (см)

Повдигане от тилен лег (брой)

Бягане 300м (сек)

0

до 139

до 46

над 90

1

140 - 149

47 - 58

86 - 90

2

150 - 159

59 - 66

81 - 85

3

160 - 169

67 - 74

76 - 80

4

170 - 179

75 - 85

71 - 75

5

над 180

над 85

под 70

  • съзнателност и активност в учебния процес и прираст на постижението - до 15 точки. Определят се от преподавателя.

Определяне на крайната бална оценка:

  • от 21 до 25 Среден 3;
  • от 26 до 30 Добър 4;
  • от 31 до 35 Мн. добър 5;
  • от 36 до 40 0тличен 6
Последна промяна: 2015-09-03