Млади жени учени в областта на естествените науки имат възможността да кандидатстват за Национални стипендии в рамките на международната стипендиантска програма "За жените в науката".  Кандидатурите за конкурса могат да бъдат подавани от 31 март 2017 г., като и тази година ще бъдат присъдени три стипендии на стойност 5000 евро всяка.

В стипендиантската програма за 2016 - 2017 г. могат да участват дами учени от цяла България. Необходимо е те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен и да се занимават с изследвания в сферата на естествените науки.

Целта на програмата е чрез стипендиите да се подпомогне изследователската работа на младите жени в България и да ги поощри да продължат своята академична кариера. Подробна информация за програмата, включително и формулярите за кандидатстване са достъпни на www.zajenitevnaukata.bg.

Националната стипендиантска програма е част от глобалната програма на L'Oréal и ЮНЕСКО "За жените в науката" и има за цел да подпомогне обещаващи млади жени учени в тяхното научно развитие. Повече от 2530 жени от над 112 държави са били наградени досега в рамките на инициатива. В България програмата стартира през 2010 г. в партньорство между Софийския университет "Св. Климент Охридски", Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България.

Кандидатурите се оценяват от високопрофесионално жури, което се състои от водещи специалисти от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и представители на партньорите в проекта. Новите носителки на стипендиите от седмото издание на програмата ще бъдат обявени на церемония, която ще се състои през есента на 2017 г. в София.

Чрез тази програма стипендиантите стават част от голямата международна научна общност на програмата "За жените в науката". Всяка година една от стипендиантките спечели и възможност да се бори за една от 15-те международни стипендии на L'Oréal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани измежду най-добрите стипендианти в националните и регионалните издания на "За жените в науката" от съответната година. Талантливите носителки на международната стипендия получават допълнителна субсидия, благодарение на която научните им проекти стават по-забележими за международната научна общност.

 

Последна промяна: 2017-02-24