С тържествена церемония и концерт на Пловдивската филхармония, в залата на Драматичен театър "Никола Вапцаров" Югозападният университет "Неофит Рилски" отбеляза 40-годишнината от основаването си.

Ректорът на университета доц. д-р Борислав Юруков приветства и поздрави  присъстващите по случай 1 ноември - Денят на народните будители и годишнината на Югозападния университет "Неофит Рилски".

"Горди сме, че Югозападният университет, който отбелязва своята четиридесета годишнина носи името на патриарха на българските учители и книжовници - Неофит Рилски. Тези 40 години са години на развитие и утвърждаване, години оставили трайна диря в историята на университета и променили необратимо картата на образователното и научното пространство в Югоизточна Европа", каза в академичното си слово ректорът на университета доц. д-р Борислав Юруков.

"Тази годишнина е повод за гордост, и самочувствие, и повод за равносметка, защото през всички тези 40 години ние вървяхме в една посока, отстоявахме принципите си, заедно работихме за издигане престижа на Югозападния университет, за да получи той своето достойно място в обществото. Благодарение на общите ни усилия и всеотдайната ни работа, днес можем да заявим, че Югозападният университет "Неофит Рилски" е сред водещите образователни, научни и културни институции в страната", каза още доц. д-р Борислав Юруков.

Той припомни на присъстващите историята на създаването на университета, като сподели, че основите на Югозападния университет "Неофит Рилски" са поставени през 1976 година, когато в Благоевград се открива  филиал на СУ "Климент Охридски" за подготовка на начални и детски учители и са приети първите 200 студенти. През 1983 година филиалът е преобразуван в самостоятелен Висш педагогически институт, а през 1995 година с решение на Народното събрание е преобразуван в университет.

Ректорът отбеляза, че постигнатото дотук е дело на първостроителите на университета, на държавата, на местната общественост и на досегашните ректори, и подчерта, че израстването на университета най-добре може да се проследи, чрез развитието на основните звена - факултетите.

В словото си доц. д-р Борислав Юруков отбеляза, че в Югозападния университет "Неофит Рилски" своите знания в различни области на науката получават 11 500 студенти, като от тях над 1000 са чуждестранни студенти от над 20 страни по света. В университета се обучават над 400 докторанти, като една трета от тях са чужденци. Висшето училище е акредитирано с максимална оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация, което е гаранция за качеството на образователната услуга в 71 бакалавърски, 100 магистърски и 74 докторски програми. Обучението се провежда в 30 професионални направления. По този показател университетът е на първо място в страната. За да откликне на световните тенденции и национални приоритети, Югозападният университет, предложи в последните две години четири нови бакалавърски и пет нови магистърски програми, между които "Национална сигурност", "Медицинска сестра", "Акушерка", "Спорт", "Превод", "Археология", "Медии продуцентство и бизнес" и "Международен PR".
Югозападният университет разполага със собствена библиотека, която притежава богата колекция от над 200 000 тома научна литература. Университетът притежава една от най-модерните спортни бази в България - многофункционален закрит спортен комплекс, център за функционални изследвания, лаборатория по физиотерапия, център за СПА и рехабилитационни процедури, стадиони, открити спортни площадки.

С юбилеен плакет "40 години Югозападен университет "Неофит Рилски""  доц. д-р Борислав Юруков удостои първия ректор на Висшето училище акад. проф. д-р Благовест Сендов. Той бе развълнуван от полученото отличие и с чувство за хумор изрази надежда, че ще бъде поканен и на 50-годишнината на ЮЗУ "Неофит Рилски"

Приветствия по повод годишнината на университета отправиха заместник-председателят на 43-тото Народно събрание на Република България и член на комисията по външна политика доц. д-р Янаки Стоилов и кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов.

Сред официалните гостите, които уважиха събитието бяха депутатите Йордан Андонов и Кристиян Вигенин, зам.-областният управител Асим Адемов, председателят на Общински съвет - Благоевград Радослав Тасков, зам.-кметовете на Община Благоевград Зорница Кралева, Христина Шопова, Янко Янков, Иво Николов, представляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов, членовете на Висшия съдебен съвет Незабравка Стоева и Галя Георгиева, председателят на Окръжен съд - Благоевград Катя Бельова и зам.-председателите Лили Масева и Татяна Андонова, председателят на Районен съд - Благоевград Вера Коева, председателят на Административен съд - Благоевград Мария Тодорова, директорът на Областна дирекция на МВР- Благоевград старши комисар Николай Хаджиев, командирът на Военно формирование 26 400 - Благоевград подполковник Иван Иванов, съветникът на председателя на БАН чл.-кор.проф. д.д.н. Димитър Димитров, директорът на Института по математика и информатика към БАН акад. Юлиан Ревалски, кметът на Община Петрич Димитър Бръчков. На церемонията присъстваха също ректори  и зам.-ректори на висши училища, представители на централната и местената, на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, представители от системата на основното и висшето образование, ръководители на държавни агенции, представители на бизнеса, на медиите, на финансови, стопански и културни институции.

Поздравителни адреси изпратиха: президентът на Република България Росен Плевнелиев, Негово Високопреосвещенство Неврокопският Митрополит Серафим, заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева, министърът на правосъдието Екатерина Захариева, министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, главният прокурор на Република България Сотир Цацаров, членовете на Европейския парламент Мария Габриел и Ангел Джамбазки, омбудсманът на  Република България Мая Манолова, народни представители от Благоевградски избирателен район, ректори на висши училища. По повод годишнината си Югозападният университет "Неофит Рилски" получи поздравителни адреси и цветя и от други образователни и научни институции, от представители на институции на законодателната, съдебната и изпълнителната власт, от различни медии, от граждански, политически и търговски организации.

1 - Снимки от събитието...

2 - Снимки от Събитието...