Югозападният университет "Неофит Рилски" бе домакин на Студентска лаборатория "Перспективи за развитие с българска диплома", организирана по инициатива на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова.

Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна със чуждестранни студенти от български произход, които се обучават по  ПМС № 103 и ПМС № 228.

Тя разговоря с младежите за избора им да получат висше образование в нашата страна, за възможностите за реализация и за трудностите пред тях.

Сред основните теми, поставени по време на разговора, бяха адаптацията на студентите в България и бюрокрацията, свързана с уреждането на пребиваването им в нашата страна. Студентите изтъкнаха високото качество на образованието и възможностите, които то дава за успешна реализация.

Голяма част от студентите споделиха, че мечтата им е била да учат в България и да се реализират тук.

"Дойдохме тук с мечтата да се реализираме в тази държава. Ние сме българи и искаме да работим тук, да създадем семейство и да останем в България", каза третокурсничката в специалност "Туризъм" Ксения Вербанова. Тя разказа за трудния път, по който е минала за да получи българско гражданство, но изрази надежда процесът на издаване на документи да стане по-лесен и по-бърз.

Вицепрезидентът Илияна Йотова сподели намеренията си разговорите с чуждестранни студенти от български произход да завършат с една голяма среща с представители на работодателските организации, на синдикатите, на академичните ръководства и на студентските съвети. "Трябва да дадем отговор на въпроса дали е възможна кариера с българска диплома в България", отбеляза Илияна Йотова. Вицепрезидентът изтъкна, че е необходима цялостна национална политика за осигуряване на качествени работни места и за чуждестранните студенти с български произход

На срещата присъстваха заместник-ректорите на Югозападния университет "Неофит Рилски" - проф. д-р Антони Стоилов и проф. д-р Георги Апостолов, старши инспектор Стоичко Калаузки - началник група "Миграция" към ОДМВР - Благоевград, Ангелина Ламбрева - директор на дирекция "Висше образование" към Министерството на образованието и науката, Елисавета Каменичка - директор на Радио Благоевград, Надя Младенова - началник на кабинета на вицепрезидента, Ирина Димитрова - председател на Комисията за българско гражданство и Милена Димитрова - главен експерт в Комисията за българско гражданство.

Снимки от събитието: