На 6 октомври, по покана на Руския културно-информационен център - София, д-р Николина Кротева направи премиера на своята монография "Хоровите послания на Николай Стойков" пред софийска публика. Събитието се проведе в рамките на Четвъртия хоров фестивал на руската духовна музика, който е посветен на 140 години от освобождението на България.

В своето изложение д-р Николина Кротева представи кратък филм за творчеството на композитора Николай Стойков. Тя подчерта, че музиката не може само да се анализира, но трябва да се изпълнява. Присъстващите на събитието успяха напълно да се потопят в атмосферата на книгата с музикалните изпълнения на проф. д-р Ромео Смилков. Пианист и преподавател в Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив, той изпълни няколко хорови транскрипции за пиано от Николай Стойков. В препълнената Мраморна зала на Руския културно-информационен център присъстваше самият академик Николай Стойков, който в края на събитието с удоволствие раздаваше автографи на своите почитатели.

Д-р Николина Кротева е на мнение, че нейната монография е художествено завършена творба и трябва да се представя пред публика, за да не остане затворена по рафтовете в книжарниците и в библиотеките. През април и май д-р Кротева осъществи успешни презентации на своята монография в Югозападния университет, в библиотека "Паница" към Американския университет в Благоевград, в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив. На 3 октомври, преди броени дни, по покана на Регионалната библиотека "Христо Ботев" и Регионалния исторически музей, д-р Николина Кротева представи своята монография и във Враца. Събитието в София няма да бъде последно. В процес на уточнения са по-нататъшните концертни представяния на монографията и в други градове на страната.