Дмитро Труфкин, студент в четвърти курс, специалност "Изпълнителско изкуство" ще представи Югозападния университет в Световния фестивал на младежите и студентите, който ще се проведе от 14 до 22 октомври 2017 г. в Сочи, Русия.

В тазгодишното издание ще участват 20 000 младежи и студенти от 150 държави. Те ще имат възможност да се включат в различни културни, спортни, образователни, развлекателни и други дейности, които ще се организират по време на фестивала.

Участниците в мащабното събитие са определени след подбор, направен от национален комитет. Националният комитет за определяне на делегацията на Република България се състои от представители на Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката, Националното представителство на студентските съвети, Руския културно-информационен център, Националния младежки форум, Националното сдружение "Младежки глас", Националното движение "Русофили", Младежкия клуб "Приятели на народите" към Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД, Асоциацията за международно обществено развитие към Фондация "Славяни" и Фондация "Устойчиво развитие за България".

Участието на Дмитро е поредно признание за студента и за Югозападния университет. Четвъртокурсникът бе избран за "Чуждестранен студент на годината" за 2016 г. Той има много участия в концерти, фестивали, многобройни записи в БНР-Благоевград. Освен специалността, по която се обучава, Дмитро учи актьорско майсторство и спортни танци. Свири на гайда, тромпет, пиано, акордеон и тъпан.