С тържествена церемония днес бе открита новата академична 2017/2018 година в Югозападния университет "Неофит Рилски". По традиция празникът започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Неофит Рилски.

Ректорът на университета доц. д-р Борислав Юруков откри церемонията с думите: "Скъпи първокурсници, щастлив съм, че избрахте да станете част от нашето голямо академично семейство. Днес светът ви предлага множество алтернативи, за да продължите вашето образование. Това, че избрахте да следвате в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград е високо признание и отговорност за нас". Той подчерта, че новите студенти прекрачват прага на университет с над 40-годишна история, който е завоювал своето място в научното и образователно пространство на България и Югоизточна Европа.

Доц. Юруков посъветва първокурсниците да започнат да планират от днес, защото четирите години на обучението им ще минат неусетно. "Възползвайте се максимално от времето, което ще прекарате тук. Не забравяйте защо сте избрали Югозападния университет и какви са вашите цели. Надявам се, че вие желаете не просто да получите диплома, а да си тръгнете от тук със знания, умения, нови приятелства и сбъднати мечти. Няма да е лесно, но не се отказвайте. Вярвайте в себе си, бъдете активни, мислещи и търсещи. Бъдете истински и давайте най-доброто от себе си. Вие сте бъдещето на България и света. Пътят на знанието, който сте избрали е най-правилният път за вашата успешна реализация и за просперитета на нашето общество", каза още в приветственото си слово доц. д-р Борислав Юруков.

Приветствие към студентите отправиха също кметът на община Благоевград - д-р Атанас Камбитов, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. Те заедно с ректора на ЮЗУ "Неофит Рилски" доц. д-р Борислав Юруков връчиха книжките на приетите с най-висок бал първокурсници: Любослав Ангелов,

Николета Николова, Божидара Кузманова, Ралица Радкова, Димитринка Велева, Елеонора Янчовичина, Ирена Пандева, Тони Трайков и Биляна Борисова. Първокурсничката в специалност "Българска филология" Биляна Борисова се обърна към преподавателите и гостите с думи на благодарност и отбеляза, че се гордее, че е приета в престижно висше училище като Югозападния университет.

Поздрав към студентите отправи и зам.-министърът на правосъдието - Десислава Ахладова, която също е възпитаник на Югозападния университет "Неофит Рилски".

Стотици студенти, преподаватели, родители и гости присъстваха на тържествената церемония. За всички тях в края на церемонията прозвуча "Гаудеамус игитур" - символ на студентската младост и дръзновение. Сред гостите на тържеството бяха кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, зам.-кметът Христина Шопова, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, народните представители от Благоевградски избирателен район Александър Мацурев, Даниела Савеклиева, Николай Бошкилов и Тома Томов, зам.-областният управител на Благоевград Антоанета Янчева, председателят на Общински съвет - Благоевград Радослав Тасков, зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова. Сред присъстващите на тържествената церемония бяха и председателят на Окръжен съд - Благоевград Катя Бельова, председателят на Районен съд - Благоевград Вера Коева, председателят на Административен съд - Благоевград Мария Тодорова, зам.-районният прокурор на Районна прокуратура - Благоевград Елица Калпачка, директорът на ОД на МВР - Благоевград старши комисар Николай Хаджиев и неговият заместник комисар Димитър Кръстев, подполковник Красимир Кръстев - командир на бригадно командване - Благоевград, главен инспектор Юлиан Петров - началник сектор "Пожарогасене и спасителна дейност" към Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Благоевград, представители на централната и местната, законодателната, изпълнителната и съдебната власт, представители от системата на основното и средното образование, бизнеса и обществеността.

Снимки от събитието...