За поредна година в Югозападния университет "Неофит Рилски" се проведе тържество по повод Китайската нова година, която официално започва на 16 февруари.

Десетки студенти, преподаватели и гости се събраха в класна стая "Конфуций", за да се докоснат до магията на Празника на пролетта (Чун Дзие) - Китайската нова година.

Церемонията по случай празника бе водена от Тай Лей - преподавател по китайски език в Югозападния университет. Тя изненада гостите с интересни игри и подаръци от Китай. Присъстващите демонстрираха знания и умения свързани с китайската култура и калиграфия, а най-добрите си тръгнаха с награди. В едночасовата програма участваха студенти и преподаватели, изучаващи китайски език. С песни и поеми те демонстрираха наученото до момента. Гостите имаха възможност да опитат и от традиционния китайски чай.

Сред присъстващите на събитието бе и деканът на Филологическия факултет проф. д-р Магдалена Панайотова. Тя поздрави гостите и им разказа накратко легендата за празника.

"Легендата разказва, че навремето Буда поканил всички животни, но на тържеството дошли само 12 и Буда кръстил по една година на всяко от животните, които го почели. Тази година е годината на Земното куче, тя е свързана с чувство за уют и вярност", каза проф. Панайотова. Тя отбеляза, че целта на тези събития е желаещите да научат китайски език по забавен и приятен начин.

Събитието е част от серията китайски инициативи, организирани от Филологическия факултет. Мероприятията, свързани с китайската култура продължават и през месец март. Предстои представяне на нови китайки книги, картини, демонстрация на китайски бойни изкуства и китайска кухня. Поради големия интерес към китайския език Югозападният университет разкри и нова бакалавърска програма - Педагогика на обучението по български и китайски език.

Снимки...