"Тих мрак" е заглавието на новия криминален роман на Спасимир Тренчев, хоноруван асистент по американска литература в Югозападния университет "Неофит Рилски". Книгата бе представена днес в Университетската библиотека пред студенти, преподаватели и гости.

"Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хора", с този цитат на Елинор Рузвелт започва романът на Спасимир, който разказва за сложните човешки взаимоотношения, които са станали сложни, заради неумението ни да разговаряме един с друг и да крием неща един от друг.

Авторът започва да пише книгата си през 2007 година, като три пъти сменя заглавието й, докато намери най-точното, което обобщава цялата идея  и сюжет. "Тих мрак" - в тихото градче, в което се развива действието се случва нещо, което се пази в тайна, всички хора мълчат от страх, клюките сковават града, а истината я знае само един.

С този роман авторът иска да посъветва читателите да имат самостоятелно мислене, да не държат толкова на авторитети, а да вярват в себе си и сами да правят заключения за случващото се около тях.

Спасимир Тренчев е автор на стихосбирката "Душа на изкуството" (1993), повестта "Тъмен тласък" (1997), сборника с хорър разкази "Неумираща любов" (2017), романа "Апартаментът" (2010) и книгата "Плажен масаж".