За първи път гост на катедра "География, екология и опазване на околната среда" към Природо-математическия факултет бе проф. д-р Такане Мацумото от Института за природни бедствия към Университета в Ниигата, Япония.

Проф. Мацумото се занимава с изследване на снежната покривка и на снежницитге в префектура Ниигата, която е сред местата в Япония с най-голям снеговалеж. Повод за посещението на японския учен беше желанието му да види микроледника Снежника в Пирин, който специалисти от катедра ГЕООС изследват и наблюдават от вече 13 години.

При посещението си в Югозападния университет "Неофит Рилски", пред преподаватели, докторанти и студенти, проф. Мацумото представи изследванията, които прави в Япония. След презентацията пред студенти и преподаватели, географът от Япония се срещна с ръководителя на катедра ГЕООС доц. Константин Тюфекчиев и разгледа новата Лаборатория по дистанционни изследвания, оборудвана към катедрата през настоящата година.

Проф. Мацумото взе участие в еднодневната студентска практика до връх Вихрен и микроледника Снежника. Благоприятното метеорологично време позволи на екипа, ръководен от доц. Красимир Стоянов да изкачи връх Вихрен с 15 студенти и докторанти. Втора група под ръководството на доц. Емил Гачев посети микроледника Снежника в циркуса Големия Казан. Там японският специалист успя на място да се запознае както със самия микроледник, така и с дейностите, които българските учени извършват ежегодно в най-високата част на Пирин. След микроледника и втората група се изкачи на връх Вихрен

Проф. Такане Мацумото беше впечатлен от видяното в Пирин и коментира, че пейзажът твърде силно му напомня на японските планини. Той оцени положително работата на преподавателите от катедра ГЕООС и благодари за топлото посрещане.