С три медала, три дипломи и голямата награда - купата на кмета се завърнаха студентите  от специалност "Съвременна хореографи" от 23-тия Балкански младежки фестивал, който се състоя в град Сандански. Конкурсът се проведе в три категории - Народни танци, Балет, джаз, модерн, контемпорари и Хип-хоп, брейк.

Възпитаниците на Югозападния университет успяха да завоюват трите медала в категорията за балет, джаз, модерн и контемпорари. Със златен медал бяха отличени Анна Алачева и Никола Костадинов за дуетното им изпълнение "Две души в едно". Двамата изпълнители успяха да спечелят вниманието на публиката и да си тръгнат от фестивала и с голямата награда - купата на кмета. На второ място журито класира Александра Димитрова, която спечели сребърен медал с танца "Това съм аз". Бронзов медал получи триото в състав: Виктория Бояджиева, Мария Ганева и Никол Колева. Те спечелиха журито с танца "Не умирай".

Във втората категория се представиха студентите от Университетската танцова формация "Кулминация" към ЮЗУ "Неофит Рилски" с ръководител проф. д.изк. Анелия Янева. Те получиха диплом за изпълнението на танца "Мъни-мъни".

В третата категория, в раздел хип-хоп студентите от специалност "Съвременна хореография" представиха постановката  на четвъртокурсника Александър Димитров - "Хип-хоп машини", а в раздел брейк бе играна постановката на Добрин Трикстър Янев - "Ако аз ръководех света с брейк". И двете изпълнения получиха диплом за добро представяне.

В 23-тото издание на Балканския младежки фестивал участваха танцови формации от България, Гърция, Румъния и Испания. Журито оцени състезателите по няколко основни критерия - техника на изпълнение, ниво на сложност и интерпретация, оригиналност на хореографията, максимално използване на сценична графика и рисунък, актьорско присъствие на изпълнителите, контакт със зрителите и костюма на участниците.

Снимки от събитието...