Над 220 учени от 19 страни участваха в Десетата международна конференция, организирана от Природо-математическия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“, която се проведе в Университетския център „Бачиново“. Международният научен форум бе открит от ректора на университета проф. д-р Борислав Юруков.

Ректорът припомни факти от първото издание на конференцията. Той подчерта важността на форума и отбеляза, че през годините научното събитие, организирано от Природо-математическия факултет се радва на все по-голям интерес и привлича учени както от България, така и от чужбина. 

В рамките на научното събитие бяха представени 105 доклада и 82 постерни съобщения. Основните тематични направления на конференцията бяха: Химия, Физика, География, Екология и опазване на околната среда, Математика, Информатика, Методика на обучението.

Своите изследвания по актуални теми представиха учени от България, Белгия, Германия, Египет, Мароко, Словения, Гърция, Италия, Полша, Сърбия, Северна Македония, Казахстан, Южна Корея, Чехия, САЩ и др.

Основната цел на FMNS – 2023 бе да осигури платформа на всички участници, но най-вече на младите учени от Природо-математическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“, където да представят своите актуални научни и научно-приложни постижения пред видни учени от университети и научни институти в страната и чужбина. Конференцията предостави възможности на участниците за обмен на нови идеи и опит, за създаване на контакти и намиране на глобални партньори за бъдещо научно сътрудничество.