Преподавателят във Факултета по педагогика гл. ас. д-р Светослава Съева и незрящият ни колега и възпитаник на Югозападния университет Йордан Трендафилов, взеха участие в събитието AccessibleEU България – Партньорска мрежа за достъпно и включващо висше образование, услуги и среда.

„Днес такива проекти са от ключово значение, защото е важно да се популяризират добрите практики за достъпност на физическата и комуникативната среда на университетите, за  адаптирани учебни програми, за услуги в помощ на студенти с различни затруднения, както и да се обменят опит и идеи за партньорство, което да спомогне висшето образование да бъде достъпно до всички“, каза гл. ас. д-р Съева.

В събитието, което се проведе хибридно, участваха преподаватели и студенти от университети от цялата страна, включително студенти с увреждания, представители на Министерството на образованието и науката, Българската академия на науките, общински администрации, музеи и други публични институции. Те дискутираха необходимостта от създаване на общ Европейски център по въпросите на достъпността, в който да се събират и анализират добри практики и политики, да се провеждат обучения, проучвания и събития за работа в мрежа сред заинтересованите, както и да се подкрепят законодателни инициативи.