В периода 26 – 27 март 2024 г. в Българската академия на науките  (БАН) се проведе национална конференция „Философия на медицината: подходи и перспективи“, организирана от Проблемна група по Философия и социология на медицината и Секция „Философия на науката“ при Института по философия и социология (ИФС) на БАН.

Съорганизатори на конференцията бяха Философският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Философският факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“, Медицинският университет – София, Медицинският университет – Пловдив, Медицинският университет – Варна, Медицинският факултет при Тракийски университет – Стара Загора и Българската асоциация по философия на медицината.

Основната цел на форума беше да представи различните подходи в отношенията между философията и медицината, както и перспективите и предизвикателствата пред изследователите в това сравнително ново интердисциплинарно поле. Конференцията беше с международно участие, което даде възможност за споделяне на опит между участниците.

Работата на научния форум започна с пленарни доклади, фокусирани върху теми като ролята и значението на „медицината, основана на доказателства“, отношенията лекар-пациент в съвременната медицина, проблемите в пациент-ориентираната медицина, ролята на технологиите и прогреса в медицинската практика, значението на изкуствения интелект в съвременната медицина и др. 

Заместник-деканът на Философския факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ доц. д-р Силвия Кръстева (член Организационния комитет на конференцията) представи доклад на тема „Системи от размити домейни в операционализирането на медицинската диагноза“. Участници от Югозападния университет бяха и докторант Яна Филева от катедра „Социология“, която разгледа темата „Социологическа рамка на сколиозата“, доц. Мариела Филипова, която говори за венозната тромболиза в медицинската практика,  гл. ас. д-р Анна Андреева, която представи доклад на тема „Ориентиран към пациента подход в грижата за здравето на слуха“ и доц. Росен Калпачки, който постави акцент върху важността на темата за медицинската информираност в обществото.

Дискусиите след докладите бяха изключително интересни и полезни, а резултатите от научния форум ще послужат за основа на бъдещи инициативи и ползотворни сътрудничества.