В периода 16 – 19 април 2024 г. докторантите от Филологическия факултет при Югозападния университет „Неофит Рилски“ Борислав Мутафчийски, Робертино Стоилов и Красимир Спасов участваха в Петия интердисциплинарен докторантски форум с международно участие, който се проведе в гр. Кюстендил и беше организиран  от Центъра за обучение на Българската академия на науките.

Престижното събитие е частично финансирано от Националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“ и на него присъстваха участници от различни университети, на различен етап от разработването на своите трудове и от различни научни области. В тазгодишното издание във форума бяха включени 49 устни и 27 постерни презентации на  докторанти от Българската академия на науките, български и чуждестранни университети и научни организации.

Докладите на докторантите от Филологическия факултет, които бяха единствени представители на Югозападния университет, предизвикаха голям интерес. Представянето на Робертино Стоилов (с доклад на тема Mytholinguistic analysis of some names of the rainbow and the whirlwind) и Борислав Мутафчийски (с тема на доклада Folk dance – tradition and modernity) беше част от работата на секцията „Културноисторическо наследство и национална идентичност“ (Cultural-Historical Heritage and National Identity) с модератор доц. Елка Трайкова, а Красимир Спасов участва в постерна секция № 1 с презентация със заглавие The presupposed focus – some remarks on the analysis of English presentationals. Докторант Борислав Мутафчийски беше включен и в допълнителната програма на форума като организатор на миниработилница по народни танци, която се проведе на 17.04.2024 г.