Трима преподаватели от университета в Лийдс (Leeds Beckett University), Великобритания изнесоха лекции пред студенти от Югозападния университет "Неофит Рилски". Сред лекторите бе проф. Марк Джонсън, директор на Центъра за изследване на болката и водещ английски изследовател. Проф. Джонсън има над  150 публикации свързани с различни аспекти на болковата перцепция, автор е на т.нар. транскутанна електрическа стимулация за моделиране и управление на болката, която се използва във физиотерапията.

В научния семинар, организиран от Центъра за функционални изследвания в спорта и кинезитерапията към Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт участваха също д-р Питър Франсис и Гарет Джоунс. Д-р Франсис представи лекция за различните аспекти на скелетните мускули, базирана на негови изследвания. Физиотерапевтът и специалист по спортни науки Гарет Джоунс разказа на студентите за някои физиологични и психологични аспекти на катеренето.

Поводът на изнесените лекции е участието на английските учени в преподавателска мобилност по програма "Еразъм". Поканата за посещението им в Югозападния университет е отправена от зам.-декана на Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт проф. д-р Невена Пенчева.