Студенти от Факултета по изкуствата на Югозападния университет "Неофит Рилски" се завърнаха с пет награди от XVII Национален фолклорен конкурс "Орфеево изворче", който се проведе в град Стара Загора.

Дмитро Труфкин, студент в трети курс, специалност "Изпълнителско изкуство" спечели Първа награда и златен медал в категорията "Народни инструменти". Това е поредното отличие за третокурсника. През декември миналата година Дмитро спечели националния приз "Чуждестранен студент на годината".

Журито от композитори, диригенти и инструменталисти, с председател Георги Петков, присъди първа награда на Народния хор към Факултета по изкуствата с ръководител д-р Бинка Добрева.

Моника Миткова и Михаела Иванова, студенти във втори курс, специалност "Изпълнителско изкуство" спечелиха Първа награда и златен медал в категория "Вокални дуети". Със златен медал и Първа награда за вокален дует бяха отличени и второкурсничките Джулия Дамянова и Магдалена Найденова.

Третокурсничката Полина Порумова спечели голямата награда на Фен Фолк ТВ - Заснемане и излъчване на видео клип.

Конкурсът "Орфеево изворче" е част от културната програма на Министерството на образованието и науката. В него тази година участие взеха 1300 таланти от цялата страна.