На 31 май 2018 г. (четвъртък) в Благоевград за първи път ще се проведе Регионален форум по водородни  технологии.

Събитието ще стартира в 12:00 ч. пред зала "22 септември". Инициативата е по повод десетата годишнина на съвместното предприятие "Горивни клетки и водород" (Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking) и ще даде възможност на участниците да научат повече за предимствата на горивните клетки и водородните технологии, за визията на Европейския съюз по отношение на водородните технологии.

Специално за форума в Благоевград ще бъде предоставен за демонстрационно шофиране автомобил, работещ изцяло с водородно гориво чрез водородна горивна клетка - Toyota Mirai. Тест драйвът е предвиден за втората част от форума, която ще стартира в 13:00 ч. и ще продължи до 17:00 ч. на пл. "Македония". Тестването на автомобила ще се осъществява след предварително записване. Всеки, който желае да седне зад волана и да направи тест драйв може да заяви това от 10:30 ч. до 12:30 ч. на шатрите, които ще бъдат разположени пред зала "22 септември". След този час регистрациите ще се правят на пл. "Македония".

Програмата на събитието включва среща-дискусия, постери, образователни клипове и филми, множество демонстрации, които ще представят водородната икономика.

Регионалният форум по водородни технологии се организира от Община Благоевград, Югозападния университет "Неофит Рилски", Българската академия на науките, Регионалния академичен център - Благоевград, Българската асоциация - водород, горивни елементи и съхранение на енергия и Фондация "Еко Енергия" със съдействието на Съвместно предприятие "Горивни елементи и водород" и проект HyLAW (FCH-JU-2016-1 субсидиран по договор № 735977).

 

Програма

12:00 - 12:15 ч. - Откриване на Регионалния форум по водородни технологии (място - пред зала "22 септември")

Презентационен семинар "Водородните технологии - от мечти до реалност" (място - зала "22 септември")

12:30 - 12:45 ч. - Развитие на водородните технологии в Благоевград и региона - проф. д-р Марио Митов - ръководител на Иновационен център за Еко Енергийни Технологии към Югозападния университет "Неофит Рилски"

12:45 - 13:00 ч. - Светът на водорода - обща презентация за ученици, студенти и възрастни

13:00 - 13:15 ч. - Въпроси и отговори

13:15 - 13:30 ч. - Въведение във водородните технологии: визията на Европа, представяне на Съвместното предприятие "Горивни клетки и водород"

13:30 - 13:45 ч. - Представяне на проекта HyLAW - цели, резултати. Водородните технологии в България. Възможности пред Благоевград.

 

Лектори:

проф. дн Дария Владикова - Председател на Българската асоциация - водород, горивни елементи и съхранение на енергия;

Деница Ножарова - представител на Немската водородна асоциация

доц. д-р Гергана Райкова - Институт по електрохимия и енергийни системи - БАН

 

Демонстрации на инсталационни модели на водородни автомобили за деца и ученици

12:30 - 17:00 ч. - място - пред зала "22 септември"

Тест драйв на автомобил, работещ изцяло с водородно гориво - Toyota Mirai

13:00 - 17:00 ч. - място - пл. "Македония"