Студенти и преподаватели от специалност "Мода" към Факултета по изкуствата участваха в международното изложение за текстил, облекло и мода "ТексТейлърЕкспо", което се проведе в Международен панаир Пловдив. В модното събитие, реализирано под патронажа на Министерството на икономиката, участваха представители на България, Германия, Гърция, Испания, Полша, Румъния и Турция. Изложението бе съпътствано от конференция на тема "Тенденции и иновации в текстилната и модната индустрия".

Югозападният университет "Неофит Рилски" бе представен от второкурсниците Яна Костова и Александър Кирчев. Те впечатлиха публиката с креативния дизайн на модните колекции, които представиха.

На модния подиум бяха показани и колекции на студенти от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив и Нов български  университет.

В конференцията за тенденции и иновации в текстилната и модната индустрия Югозападният университет бе представен от преподавателя по мода в катедра "Изобразително изкуство" - доц. д-р Мария Блажева. Тя представи доклад на тема "Тенденции в модата, показани на изложението висша мода Париж, през месец юли 2018 г."