На 20 март в Югозападния университет „Неофит Рилски“ Филологическият факултет представи „Традиции около българската трапеза“, част от ННП „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“. Традиционната българска кулинария бе в центъра на събитието със специално подбрани ястия с характерен български оттенък – пресница погача, гарнирана с разядка от нахут, селска питка с царевично брашно и праз, пълнени чушки с боб, баници със сирене или праз и др. Някои от ястията бяха приготвени от студенти и преподаватели от Филологическия факултет.

Към събитието проявиха интерес студенти от различни държави, които в момента се обучават в университета в рамките на програма Еразъм +. Те бяха запознати с българските традиции от студенти от българистични специалности във Филологическия факултет и имаха възможност да опитат от вкусните ястия. Специална изненада бе Пиринският танцов ансамбъл „Вихрен“, който внесе допълнителен колорит с прекрасни народни носии.

Програмата на събитието, проведено по инициатива на доц. Елена Азманова-Рударска, включваше представяне на средновековната кухня на българина от гл. ас. д-р Янко Христов и кратка беседа на гл. ас. д-р В. Божинов за антропологичните аспекти на храната.

Студенти от специалностите „Българска филология“ и ПОБЕЧЕ на Филологическия факултет бяха подготвили поетично четене по творби на български писатели по случай 21 март – Световен ден на поезията. С голямо вдъхновение участваха Мария Каракостова, Силвия Андонова, Йоана Югова и Милена Миленкова, Симеон Йорданов и Петър Стойнев, Емине Сиракова и Лора Попкостадинова, Габриела Дайраджиева и Мария Параскова, която прочете своя творба.

Гости на събитието бяха зам.-ректорите доц. д-р Илия Недин и доц. д-р Петрана Стойкова, зам.-деканът на Правно-историческия факултет доц. д-р Николай Попов, преподаватели от различни факултети, служители и студенти.