На 24 март, в навечерието на Благовещение, ректорът на Югозападния университет „Неофит Рилски“ проф. д-р Николай Марин взе участие в информационната инициатива на фондация „Искам бебе“. Основната цел на събитието е да се привлече вниманието към важността на донорството на яйцеклетки и редовната профилактика на репродуктивното здраве сред младите хора, както и да се подкрепят нуждаещите се по пътя им към отговорното навременно родителство. 

Инициативата, чийто домакин бе Университета за национално и световно стопанство (УНСС), премина под надслов „Ти си Животът“. Събитието бе подкрепено от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН), благотворителната мотоорганизация Widows Sons & Masonic Riders Grand Chapter Bulgaria (WSMR) и мотористи от цялата страна, които организираха мотошествие в подкрепа на каузата.

Сред официалните гости на събитието бяха г-жа Иванка Динева – изпълнителен директор на ИА „Медицински надзор“, проф. Димитър Димитров – ректор на  УНСС,

г-жа Радина Велчева – основател на фондация „Искам бебе“.

Проф. д-р Николай Марин благодари на проф. Димитров, че е приел това събитие да се проведе в УНСС. Той изрази признателност и към г-жа Иванка Динева за институционалната подкрепа и заяви че на този ден всички участници осъзнато говорят, че са разбрали кой е водещият приоритет – животът и даряването на живот.

„На първо място е животът, който ние трябва  да дадем. Животът, който да спомогнем да влезе в семействата, в които няма деца. Именно от това осъзнаване зависи какви сме ние, какво е нашето общество. Колкото по-широко е отворено сърцето на един човек да дарява живот, толкова той може да покаже неговата солидарност за развитие на обществото“, каза проф. Марин и допълни, че да се дарява живот, дори и като донор, е вече повече от задължително, защото животът е най-ценното благо. Проф. Марин съобщи още, че Югозападният университет ще бъде домакин на следващото събитие на фондация „Искам бебе“.