В зала „УСЕТ“ на Югозападния университет журналистът и продуцент Георги Тошев представи филмите „Ламбо от София“ и „Последният спектакъл“, посветени на Стефан Данаилов и Татяна Лолова.

Събитието, организирано от катедра  „Телевизионно, театрално и киноизкуство“ към Факултета по изкуствата по инициатива на д-р Росица Обрешкова и доц. д-р Ирина Китова, предизвика широк интерес сред студенти, преподаватели и граждани на Благоевград.

Георги Тошев не скри радостта си, че представя филмите в Югозападния университет. Той сподели пред многобройната публика, че за него това е не само разговор за творците, които пишат история с таланта си, но и среща, посветена на паметта и времето.

„Животът на такива хора трябва да бъде записван и документиран, но и показван, защото те носят едни кодирани послания, които остават непреходни във времето“, каза още Георги Тошев.

Много емоционални моменти, свързани с живота на Стефан Данаилов, разказа неговата племенница д-р Росица Обрешкова. „Той помагаше винаги, никога не съдеше хората и истински се радваше на чуждия успех. Обичаше много своите студенти и се стремеше да възпита любов към театъра в тях“, сподели тя.

Събитието продължи с прожекцията на биографичния филм за Стефан Данаилов. Зрителите имаха възможност да видят една друга страна на големия актьор, да влязат в дома, в който се е родил и в който си е отишъл. Да чуят спомените на Ирена Рейнова и Цветана Манева, както и на човека, грижил се до последно за него – Михаил Портарски.

Не по-малко вълнение предизвика и документалният филм „Последният спектакъл“, посветен на Татяна Лолова. Бяха показани архивни кадри и снимки, разказващи за забележителния житейски и творчески път на незабравимата актриса, както и за последните месеци от живота ѝ. Във филма за нея разказват актьорите Койна Русева и Велислав Павлов, режисьорът Илиян Джевелеков, певецът Орлин Горанов, продуцентът Игор Марковски. Дори и от екрана, чрез включените откъси от емблематични български филми, нейният образ успя да въздейства на публиката.

Срещата завърши с думите на Георги Тошев: „Спомняйте си и разказвайте за хората, които обичате. Аз съм си обещал, че във всяка среща няма да разказвам за себе си, а ще разказвам и показвам тях, защото са ми важни. Нека бъдат важни и за всички вас!“.