Ректорът на Югозападния университет „Неофит Рилски“ проф. д-р Николай Марин се срещна с ръководствата на общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен, Сатовча и директорите на средни училища. Заедно с ректора в срещата се включиха заместник-ректорът по образователни дейности – магистърски програми и продължаващо обучение доц. д-р Илия Недин, заместник-ректорът по образователни дейности – бакалавърски програми и акредитация доц. д-р Вяра Кюрова, заместник-ректорът по научноизследователската дейност и докторантското развитие доц. д-р Петрана Стойкова и гл. ас. д-р Мария Паскалева.

„Тук сме, за да си сътрудничим по реализирането на общи инициативи. Готови сме да посетим всяко едно училище и да видим в каква сфера можем да си сътрудничим“, каза ректорът и допълни, че изключително признание за Югозападния университет е определянето му за един от трите регионални STEM центъра за подготовка на бъдещи учители от Министерството на образованието и науката.

 По време на срещата бяха обсъдени образователните политики на общините и кандидатстудентската кампания, която е приоритет на ръководството на висшето училище. Дискутирани бяха възможностите за намиране на най-подходящата форма на обучение и подкрепа на бъдещите кандидат-студенти от региона. Набелязани бяха конкретни сфери на сътрудничество между висшето училище и местната власт по линия на местните инвестиции, в сферата на здравеопазването, дигиталния преход, социалната икономика.

В края на срещата проф. Марин изказа своята искрена благодарност към г-н Владимир Москов, кмет на община Гоце Делчев, с която Югозападният университет има дългогодишно и ползотворно сътрудничество. Ректорът отправи предложение, в името на взаимния интерес, срещите с ръководствата на общините и представителите на обществеността да сe превърнат в периодични.