Новини

Като част от инициативите, организирани в рамките на Европейската седмица на общественото здраве в Благоевград бе проведена информационно-образователна кампания за превенция и контрол на хроничните незаразни болести на тема „Информирано общество, здраво бъдеще“.

Събитието, организирано от Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Благоевград в партньорство с Югозападния университет „Неофит Рилски“ и Община Благоевград, не само представи полезна информация и ресурси за превенция на хроничните болести на общността, но и събра голям брой заинтересовани участници.

За четвърта поредна година в Стара Загора се проведе Националната спортна универсиада. Тя бе открита с официална церемония в зала „П. Р. Славейков“ в сградата на Община Стара Загора. Организатор на събитието е Асоциацията за университетски спорт (АУС) „Академик“.

Факултетът по изкуствата бе домакин на кръгла маса на тема „21 май – Европейски ден на „Натура 2000“. Събитието откри проф. д.н.к. Васил Марков от катедра „Културология“, който изтъкна дългогодишното сътрудничество между Югозападния университет и Дирекция „Национален парк Рила“ и особено сътрудничеството в изследването на скалния феномен „Марков камък“ под Царев връх – едно от най-високо разположените тракийски светилища на територията на България.

Клуб „Старобългаристика“, който бе основан в началото на летния семестър на 2023/2024 учебна година със студенти и преподаватели от Филологическия, Правно-историческия и Философския факултет, проведе семинар „Старобългарски ръкописи“ в Рилския манастир.

Над 40 участници от цялата страна събраха Националните спортни игри за трансплантирани, които се проведоха в Югозападния университет Неофит Рилски – Благоевград по инициатива на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) и с подкрепата на община Благоевград. Трансплантирани хора, медици, ангажирани в процеса донорство и трансплантация, представители на неправителствени организации, Български младежки Червен кръст и други поддръжници на каузата се включиха в спортната надпревара, за да кажат заедно „Да! За живот!“.

Преди началото на игрите мотористи от мотоорганизация Widows Sons & Masonic Riders Grand Chapter Bulgaria (WSMR), представители на фондации П.У.Л.С. и „Движение на българските майки“ изразиха своята подкрепа към каузата с мотошествие през централните булеварди на града, след което се присъединиха към официалните гости.