Новини

2023-05-29

От 22 до 26 май 2023 г. Факултетът „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“ към Югозападния университет „Неофит Рилски“ отбеляза с различни инициативи Петата европейска седмица на общественото здраве. Глобалната тема тази година беше „Общественото здраве: Глобални проблеми, локални действия“.

Началото на инициативите бе поставено със студентската научна конференция на Факултета „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“, която се проведе в Университетския център „Бачиново“. По време на научния форум студенти и докторанти от всички специалности на факултета представиха своите научни изследвания, свързани със здравни и социално значими за обществото теми.

2023-05-26

144 бакалаври и магистри, възпитаници на Факултета „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“ към Югозападния университет „Неофит Рилски“ получиха дипломите си за завършено висше образование. На тържествената церемония, която се проведе днес с плакет бяха отличени и абсолвентите с най-висок успех от випуск 2022.

От името на ректорското ръководство приветствие към абсолвентите отправи заместник-ректорът на Югозападния университет проф. д.изк. Йордан Гошев.

2023-05-26

На тържествена церемония днес, ректорът на Югозападния университет „Неофит Рилски“ проф. д-р Борислав Юруков връчи почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на чл.-кор. проф. д.и.н. Румяна Радкова за приноса ѝ в изследването на личността и историческата роля на йеромонах Неофит Рилски.

            Предложението за удостояването с почетното звание на най-голямото висше училище в Югозападна България е на Правно-историческия факултет.

2023-05-26

Филологическият факултет в рамките на Национална научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“ организира цикъл от лекции върху българска литература с лектор проф. Джузепе дел`Агата от университета в Пиза, Италия.

Джузепе дел`Агата е световноизвестен учен в областта на славистиката и българистиката. Той е проучвал архива на Неофит Рилски в Рилския манастир, автор е на множество изследвания за български писатели от Възраждането до днес. Професорът е и преводач на Йордан Радичков, Георги Марков, Георги Господинов и др.

2023-05-23

За поредна година в класацията на Scimago Institutions rankings Югозападният университет бележи устойчив ръст на фона на малкото български университети, включени в класацията. Само за година университетът се е придвижил напред с две позиции, изпреварвайки в редица области университети като Пловдивския и Софийския по отношение на научни публикации и иновативност.

В четири научни сфери Югозападният университет е на първо или второ място сред българските университети като в области като Литературознание, Психология, Бизнес и мениджмънт (Literary and literature and Literary theory, Psyhology, Business, Management and Accounting) е на първо място в България.