На 4 април проф. д.ф.н. Анна-Мария Тотоманова от СУ „Св. Климент Охридски“ изнесе публична лекция на тема „Новопокръстената България и ересите в началото на X век“.

Лекцията й бе посветена на сведенията за ересите, съдържащи се в някои старобългарски преводни текстове и компилации: Словата против арианите на св. Атанасий Александрийски, Огласителните слова на св. Кирил Йерусалимски, текстовете на св. Йоан Дамаскин и др. автори в състава на славянската Кормчая, хронографски компилации като Хрониката на Георги Синкел и др. Работата по тези преводи проф. Тотоманова отнесе към перото на Константин Преславски и на книжовния и преводачески кръг около Йоан Екзарх, като подчерта, че такова начинание несъмнено е представлявало висока дворцова поръчка. Изследването откроява голямо количество ереси - над 100, като се фокусира върху преводаческите похвати при предаването на оригиналните гръцки названия.

Към публичната лекция, която е част от дейността на Лабораторията по лингвистична демография на Балканите, проявиха интерес студенти, докторанти и преподаватели от Филологическия и други факултети на ЮЗУ „Неофит Рилски“.