В периода 4 – 8 октомври 2023 година в гр. Струга, Северна Македония, се проведе първата световна конференция за религиозен диалог и сътрудничество на тема „Религиозни конфликти в света: причини и възможни решения“. Организатор на международното събитие е Центърът за интеркултурни изследвания към Философския факултет на Университета „Св. Св. Кирил и Методий“ в Скопие.

Конференцията беше открита с официални речи на министъра на културата на Република Северна Македония Бисера Костадиновска-Стойчевска, на министъра на образованието и науката на Северна Македония Йетон Шакири, на Ректора на Университета „Св. Св. Кирил и Методий“ в Скопие Биляна Ангелова, на заместник-декана на Философския факултет Мая Геровска Митев и на директора на Центъра за интеркултурни изследвания Зоран Матевски.

Бяха изнесени 39 пленарни доклада от участници от 20 държави: Северна Македония, България, Гърция, Малта, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Румъния, Полша, Украйна, Финландия, Швейцария, Нидерландия, Белгия, Франция, Унгария, Италия, Австралия, САЩ и Индия. България беше представена от трима участници. Основен докладчик (keynote speaker) беше доц. д-р Марио Маринов (който участва онлайн), а доклади изнесоха докторантите Яна Филева и Михаела Бозаджийна, представители на катедра „Социология“ към Философския факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“. Членове на Международния научен комитет на конференцията бяха деканът на Философския факултет проф. д-р Борис Манов и доц. д-р Марио Маринов.

В конференцията взеха участие и световноизвестни изследователи в областта на социологията на религията като Роберто Чиприани, Масимо Интровине, Патрик Пастьор и др.

По време на пленарните сесии се проведоха дискусии, свързани с религиозната принадлежност, с конфликтите, породени от различия в догмата, в ритуалите, в регулациите и тяхното влияние върху всекидневния живот на вярващите.

Научният форум, който протече в изключително позитивна атмосфера, дава начало за по-нататъшно ползотворно сътрудничество в различни международни проекти.