На 30 ноември в класна стая „Конфуций“ на Югозападния университет бе представена лекция за китайски традиционни  музикални инструменти. Събитието бе открито от проф. д.ф.н. Магдалена Костова-Панайотова – ръководител на катедра „Славистика и балканистика“ и директор на класна стая „Конфуций“. Тя отправи приветствие към присъстващите и анонсира отпускането на две нови стипендии на китайския посланик за студентите с отличен успех по китайски език.

Лектори на събитието бяха Ли Бо, преподавател доброволец по китайски език от Пекин и ас. Христина Думбанова, преподавател по китайски език и култура във Филологическия факултет на Югозападния университет. Те представиха пред студентите  и гостите презентация, свързана  с най-известните китайски традиционни инструменти, използвани от векове по време на мир, на война и на празници.

Голям интерес сред присъстващите предизвика историята на Ли Бо за гуцин – един от най-древните инструменти, с история на над 3000 години, който е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Тя разказа още, че се е използвал при ритуални практики и е бил инструмент на аристокрацията, а владеенето му се е смятало за едно от четирите изкуства, които един аристократ трябвало да умее. Възприемали го като изкуство, което помага за култивиране на духа и ума, създаващо атмосфера на спокойствие и съзерцание.

Всички гости имаха възможност да опитат да свирят на гуцин под ръководството на Ли Бо, а тези от тях, които се включиха успешно в организираната викторина, получиха сувенири и подаръци.

Присъстващите се стоплиха и с китайски чай, приготвен от двете преподавателки и техните студенти от специалност „Педагогика на обучението по български и китайски език“ във Филологическия факултет на Югозападния университет.